? ??????????????Black? ????? ?? ???Rating: 3.9 (750 Ratings)??21 Grabs Today. 104034 Total Grabs. ??????Pr
eview?? | ??Get the Code?? ?? ????2?? ?????????????????????????Love Love Love? ????? ?? ???Rating: 4.7 (92 Ratings)??21 Grabs Today. 52875 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Co BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Monday, January 11, 2010

Need Your Support

Dear friends, Here is a production from our friend who need your support in recommending his works which has been sent to You-Tube for the competition. If you find it is interesting please vote for him before 31st January 2010. It helps you to help him, his work and our country. No harm in doing this voting for him, in fact you will get 'pahala'. May God Bless You with all your help and support. Thank you.
Please follow this link to view n rate the video...
http://www.youtube.com/watch?v=DEv4v1xF4ko

Tuesday, November 24, 2009

--Happy Mood--

Alhamdulillah...Mood aku sekarang dah ok...No more sadness in my life...Utk waktu ni la, tp akan datang x tahu la...hope ianya akan berkekalan...
Semalam adalah hari aku diperkenakan..hahaha..Bak kata org...Dah nasib badan, nak buat camne...hehehe...
Semalam pagi aku kena ambik uncle aku kat KL Sentral...Disebabkan train dia delay 1 jam dr JB, so aku assume, dia akan tiba lewat 1 jam...Jadinya aku pun tido lewat la malam tu..Melayan cerita Nujum Pak Belalang...Pukul 3 pagi baru aku tertidur. Aku kunci jam 6.30 pg...Selalu kalo bunyi sms mata aku senang je nak celik, tapi pagi semalam, bertalu2 msj masuk aku leh x sedar...Kesian kat uncle kena tunggu kat KL Sentral.. Rupanya dia sampai on time macam selalu..Tak lewat sejam pun...Train gerak laju agaknya..Alarm clock aku berbunyi je terus la aku bangun..Bila tengok mesej dah banyak dari Uncle, berebut2 aku bersiap n keluar sampaikan purse aku lupa nak bawa...Kalo ada road block tu naye je aku...1/2 jam gak uncle menunggu aku kat KL Sentral, siap khatam akhbar Metro lagi menunggu aku...Habis la aku sepanjang hari tu kene perli je..."Belalang...Belalang..Hai la Belalang....."Dari pagi sampai ke malam ayat tu je yang singgah kat telinga aku ni...hahaha....
Malam tu lepas dinner, uncle hantar aku balik n dia gi ASWARA...So aku kat umah tolong melipat wedding card housemate aku...Dah kul 10.30, uncle call, ajak gi rehatkan otak....Wah...suka sangat aku...Sebab seingat aku last aku pergi sebelum bulan puasa...So kalo stress, dok membuta je kat umah...haha...Tapi malam td bila dah pergi, fresh je otak aku..idea pun banyak nk buat proposal..Macam2 gelagat orang aku tengok malam tadi..hehe...
Tapi kesimpulannya..aku memang happy sangat sekarang ni..Syukur, Tuhan beri aku peluang merasai nikmat kegembiraan tu...

Sunday, October 25, 2009

~~GD BYE~~

Dah lama tak menangis macam ni..sebaknya hati bila kekecewaan tu muncul kembali setelah sekian lama..Aku rindukan dia..Without sms2 dr dia aku rasa mcm org gila..Apa salah aku..?Dalam hal ni dia yg bersalah, bukan aku..Tp spt apa yg aku katakan, DEMI MENJAGA HATI ATAUPUN SEBAGAI TANDA HORMAT, KITA YG MENGALAH..Apa itu x cukup lagi ke membuktikan aku ni macam mana...Im wait till dis monday@tuesday..If there is no perubahan, aku dah nekad dgn keputusan aku...SELAMAT TINGGAL...

Saturday, October 24, 2009

--Nanah--

Selama aku bertahan selama hari ni, aku je yg mengalah..Takpe~~it's ok~~never mind~~boleh je~~x kesah pun~~demi menjaga hati dan perasaan orang lain, aku korbankan segala kebahagiaan diri aku.. Tapi sampai bila dapat aku bertahan.. Harini, meletus segala ledakan di hatiku, walaupun tidak secara terang-terangan, tp pada aku cukup buat untuk dia mengerti rasa hati aku selama ni...

Thursday, October 15, 2009

-- Apa nak jadi, jadi la --

Aku nak nangis je sepanjang harini boleh x...Takde tempat nak mengadu..Dalam blog ni je luahkan rasa...Aku nakkan kehidupan aku yang dulu..Kehidupan yang tak kenal apa itu duka, luka, sedih, kecewa,hampa,sengsara dan yang seangkatan dengannya la....

Tuesday, October 13, 2009

--New updates from me--

First...
Dah lebih seminggu aku demam, batuk n selesema..Tapi disebabkan keje, aku buat x tau je la kat sakit aku ni...Nak makan ubat takut makin melarat..
Second...
Jumaat-Sabtu-Ahad ni start la recording dgn Dato Dr Fadilah Kamsah kat Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral, Shah Alam...Siapa2 nak join recording ni masa tu, turunlah..Just give me a call..Aku akan try arrangekan...
Third...
Skrip Perjalanan Emas aku tinggal lagi 3 episod...Lately ni aku xde masa nak siapkan sebab sibuk dengan shooting n editing untuk 1 segmen dalam program Dr Fadilah Kamsah tu..maybe by next week aku boleh siapkan kot...
Fourth...
Aku tengah sedih sangat memikirkan aku akan tinggal sorang2 kat KL for 6 months next year..Uncle dapat offer jadi director lagi, tapi kali ni shooting kat beberapa negara..So 6 bulan uncle kat overseas... Aku jadi pak pacak kat KL ni xde benda nak buat..Kalo ada member xpe gak...Huh..Nak cari keje tapi part time je la 6 bulan..Tu yg aku berkira2 skrg ni samada nak blk cari keje kat JB atau ada lagi 1 peluang aku tolong kakak aku kat kedai kek dia kat Banting...Hrmmmm...Buntu sangat sebenarnya..Bila uncle discuss pasal topik ni tadi, aku memang dah nangis dah pun tapi cover je....huhuhu...

Saturday, September 26, 2009

--Raya Datang Lagi--

Masih tak terlewat untuk aku mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua teman-teman yang dekat dan jauh....Maafkan segala kesilapan dan kekhilafan yang aku lakukan sepanjang perkenalan kita selama ini...:)


Raya yang masih diselubungi kesedihan seperti 2 tahun yang lalu..Membezakan suasana kali ni bila aku bawa housemate aku, Fatin, budak Sabah yang tak dapat pulang ke kampung..Meriah la sikit suasana rumah aku dengan kehadiran dia..Al-maklumlah budak lagi..Perangai pun macam budak2...


Dua hari sebelum raya, aku dah buatkan mak menitiskan air mata..Minta maaf mak..Tak sengaja... Petang tu, aku ke bandar beli pelita..Nak pasang kat laman rumah kononnya... Malam tu lepas pasang pelita, aku ni jadi macam budak kecik pulak main bunga api dengan anak-anak buah aku..Gatal tangan aku gi plak pasang radio, lagu raya...Agaknya bila mak tengok aku main bunga api dengan anak2 buah aku ni, mak teringat aku waktu aku kecik2 dulu agaknya main bunga api dengan kakak-kakak aku....huh....


Lepas mak menangis, aku pulak menangis..Sebab..??? Sebab aku gi gatal tangan mendail nombor telefon makteh(mak angkat) aku kat Jitra.. Ye la..Sejak Pakteh meninggal haritu, aku xde call pun..Saja la nak tanya khabar..Khabar sedih yang aku terima rupanya... Makteh kena halau dari rumah oleh anak-anak tiri dia beberapa malam sebelum tu..Makteh cuma dapat bawa 2 pasang baju je..barang2 yang lain semua x sempat nak bawa keluar. Kebetulan, sebelum aku call Makteh, Jihah, cucu Makteh telefon Makteh bagitahu, kain baju makteh semuanya habis kena buang..apala diorang ni..Bulan puasa buat macam tu..Nak raya pulak tu...Anak durhaka betul diorang ni..Sedih sangat aku dengar, tu yang aku melalak jap tuh...Aku sempat tanya makteh, kereta yang arwah Pakteh belikan untuk Makteh tu camne, sebab aku ingat lagi, arwah Pakteh sendiri cakap dengan aku, Pakteh belikan kereta tu cash, nak hadiahkan pada makteh bila makteh dapat je lesen kereta dia, tapi sampai arwah pakteh meninggal, makteh x lulus lagi ujian jpj tu...Jadinya, x sempat nak tukarkan nama tu pada nama makteh, kereta tu katanya di faraidkan..
Tu yang aku plan, dapat income lebih sikit nanti, aku nak ke sana melawat makteh...


Pagi raya, memang sesi mencurahkan air mata...belum sempat nak cakap apa, baru pegang tangan mak nak minta maaf, terus nangis tersedu sedan aku..dah la aku yang 1st kene mnta maaf..Konon2nya kene mula dr adik yg bongsu ke kakak yg sulong..huhu...Air mata aku, aku bawa sampai ke pusara arwah ayah...Lama aku berteleku di pusara ayah,,Sedar tak sedar dah 3 kali raya kami tak bersama..Huhu..


Raya memang sibuk dengan kunjungan saudara mara n sahabat handai... Nak buat mcm mana...Letih memang letih la...


Raya ke4 aku dah balik ke KL dah..Konon2nya balik awal atas urusan kerja..walhal aku dah apply cuti sampai 1hb Okt nanti..huhu..Takpelah,demi tugas ku korbankan segalanya..haha..poyo je...Otw balik KL, dah sampai kat Sg Besi baru aku dapat sms kata tugasan yang akan dilakukan tu ditunda ke 1 tarikh yang akan diberitahu kelak..Sakit tak sakit la hati aku ni... Aku ingatkan nak angkat kaki balik JB esoknya, tapi akhirnya aku yang ditinggalkan bersendirian kat KL..Uncle aku cabut dulu blk JB tengahari tu..huhu..

Jadi macam pe je aku kat KL yang sunyi sepi ni..Jalan2 kat Mid sorang2 pun macam org gila sampaikan melecet2 kaki aku..huh...Takpe...Once uncle aku blk je KL, dpt je gaji, aku bla ar dri KL ni...Tengok ar blk JB ke Kedah ke...Yang pasti nak balas dendam ar, sebab aku tgl sorang2 kt cni...

Saturday, August 29, 2009

--Sorry Again n Again--

Memang sepanjang Ogos ni bizi tahap cipan bak kata Saif...huhu...Langsung tak sempat nak update blog..InsyaAllah, lepas raya nanti baru la boleh update blog...Bulan puasa ni sangat mengejar masa...Sesaat tu pun saat berharga....
Kawan2 semua....Selamat berpuasa ye...Mmohon ampun dan maaf jika aku ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja mahupun yang di sengajakan, semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, insyaallah.
Doakan kesihatan aku beransur pulih..Disebabkan terlampau sibuk, aku sudah mengabaikan kesihatan aku sendiri...Sampaikan aku pengsan seharian beberapa hari sebelum puasa hari tu...Bila gi jumpa doktor, huhu,,Blood pressure low...(67/??)..Kenala aku makan ubat2 untuk tambah darah lagi...

Wednesday, August 19, 2009

--Thanks Again Uncle--


Tuesday, August 18, 2009

--LETIH--

Kenapa ye...Aku letih sangat...Letih nak fahami orang lain...Asyik aku je yang kene faham orang..Orang takde pun nak faham diri aku...Asyik aku je nak mengalah...beralah.....Kenapa aku x berani nak lontarkan rasa hati aku ni..Aku ni pun satu..Pergi biarkan je orang pijak2 kepala aku macam apa....huh...
Bila agaknya aku nak bitau kat dia yang aku dah tahu apa yang dia buat kat aku...Sampai bila aku nak biarkan je....Bila aku buat2 x tau, aku yang makan hati bila aku baca semua sms dia...Sampai hati dia buat aku macam ni...Takpela...Allah tu maha Adil...1 hari nanti semuanya akan terbongkar..

Sunday, July 26, 2009

--Quote--

::You Look But You Dont See......
1 quote yang aku dok bertelagah semalam dengan uncle....
::Attitude.....
Untuk berjaya, Kepandaian hanya 15% and attitude 85%...
Walau pandai mana pun kita tapi kalau xde attitude...kita xkan berjaya.....
hehe...Saja tulis...Apa pendapat korang....

--25072009--

Bulan ni sedih sikit la...Aku x dapat gaji bulan ni sebab bulan ni xde event yang masuk....huhu...So kawan2...Kalo de event ke pape ke, bagila bisnes kat aku....wuarghhhhhh!!!!
So lepas Zohor semalam, aku keluar gi bank..Keluarkan saving aku untuk bayar duit sewa umah bulan ni....x lama pun aku pergi, jap je...Dah nak sampai umah tu, baru perasan sms uncle...so aku pun terusla call dia sementara nak tunggu lif...So uncle minta aku temankan dia keluar jap amek barang kat kedai...Lepas tu nak membuang masa jap, kitorang lepak kat Pantai Dalam...Hehe...Bukan apa..Haritu, tercakap kat uncle, sedapnya kalau dapat beli buah cempedak pastu beli tepung, pastu goreng..Pastu biji dia rebus, makan..sedaaaapppnya,....So nak melepaskan kempunan aku tu, uncle bawa la gi Pantai Dalam cari cempedak goreng..Dah jumpa aku beli cempedak goreng tu pastu kitorang dok kat kedai,order air sambil makan cempedak...Tak lama pun..Habis je makan kitorang balik...Plan harini nak makan nasi beriyani..Tapi x jadi..Sebab lepas Asar je aku ikut housemates aku keluar gi KUIS hantar adik ipar Wani..So terlanjur dah kat sana pun ada pasar malam, jalan2 cari makan kat situ la...Ternampak Bakso...Da lama aku cari..Try la beli...Nasib badan dapat yang sedap....hehe.....Bakso dia besar2 belaka..Pedas plak tu..Kene la dengan selera aku...

Saturday, July 25, 2009

--24072009--

Aku tdo pagi tadi pun lambat..Pukul 7 lebih baru aku boleh tertido...Wani sms n call aku pun aku x sedar....Dia balik umah tengahari tu pun aku x sedar..Aku bangun tdur nak dekat kul 3ptg gak baru aku terjaga...Bangun je terus aku basuh baju pastu baru aku mandi...Lepas mandi, solat baru la aku lunch..Wani ada beli lauk untuk aku makan tengahari tu..Lepas makan tu aku maskla untuk makan malam kami....Masak sardin je....
Waktu aku tdo pagi tadi tu, aku mimpi...aku mimpikan arwah ayah aku...Dalam mimpi tu ada orang curi broadband n duit aku..Aku sedih sangat n ayah datang..Aku terus meluru pada ayah n aku peluk ayah seeratnya n menagis di bahu ayah..Ayah cuba tenangkan aku n dia janji akan cari pencuri tu..Dalam mimpi tu aku rasa tu la 1st time aku menangis n peluk ayah macam tu...Lepas tu, tiba2 aku terus terbangun dari tidur...Dah lama ayah x datang dalam mimpi aku..Apa agaknya petanda mimpi tu ye....
Malam ni uncle xde call aku pun mcm semalam..Semalam kul 9 habis je keje kat FINAS tu uncle call aku..Ni da kul 10 uncle xde call gak, so aku sms..tu pun x berbalas..dah kul 10.30 baru uncle reply keje dia baru je habis...Sepatutnya ikut jadual kul 9 dah habis da...So pastu uncle sms lagi ajak aku kluar rehatkan otak..macam biasala gi tengok orang karaoke kat tempat biasa...So kul 11 uncle amek aku..x lama pun kitorg pergi..da nak dekat pukul 12 kitorang pun balik...malam ni cadangnya nak tdo awal, tapi mood aku nak mengupdate blog ni ada, tdo lmbat lagi aku arini...Lepas Subuh la ni baru aku tdo agaknya...setengah jam lagi da nak azan da..alang2 baik aku tunggu je azan subuh..lepas solat baru aku tdo....

--23072009--

Disebabkan aku tdo lepas Subuh, Azan Zohor baru aku bangun tidur...Aku masak dulu, mandi n solat...Tengok2 jam dah 2.30...Berebut2 aku bersiap..Yela...Harini aku ada kelas komputer n hari ni 1st time aku nak gi kelas sendiri..Uncle xde..Uncle ada keje kat FINAS sampai minggu depan..Uncle jadi juri untuk filem pendek Malaysia n awal bulan depan uncle kene ke KK plak sebab PFM akan buat kat sana...So aku kene gi kelas naik bas harini...nasib baik aku sampai je kat pagar tu bas baru sampai...selamat aku..Habis je kelas aku terus balik naik bas gak...Sampai je rumah terus aku solat Asar, n menyiang sayur...menu makan malam hari tu cuma telur mata blackpaper n kacang buncis goreng....biasala da hujung bulan...Duit dapur pun da xde nak beli lauk..Tgu la minggu depan baru la berlauk semula..hehe....
Malam ni aku stay up lagi..Malam ni betul2 aku start buat skrip aku...Cuma pukul 5 am tu aku terlelap [tidur2 ayam camtu].Aku sedar housemate aku bangun nak iron baju...Aku biarkan je la..Tup tup aku rasa gelap je..Tengok2 dia tutp lampu..Ok la xpe...So aku nak la sambung buat keje aku, tgk2 laptop aku dah terpadam...Bila aku tengok, plug laptop aku pun ditanggalkan..Ya Ampun..Rasa macam nak memetir je pepagi buta tu...Ada banyak lagi extension 0 dia nak guna untuk pasang plug iron tapi kenapa mesti cabut plug laptop aku...Aku x save lagi draft skrip aku, n aku ada download maklumat2 yang berkaitan dgn skrip aku..Habis semuanya hilang...huh...Geram je aku...Ikutkan aku nak tdo lepas solat subuh...Tapi aku subuh pun lambat pagi tadi..Aku nk recover balik keje2 aku yang hilang tu. Kalau x sia2 je la aku stay up malam tadi......

--22072009--

Ikutkan hari ni aku nak rest je kat umah tapi aku malas plak nak masak pape tengahari tu cuma aku macam teringin nak masak n makan maggie goreng yang kat kedai mamak tu selalu buat...1st time aku nak buat, main campak2 je..hehe..menjadi sebijik macam kat kedai mamak tu..Tengah menggoreng maggie tu uncle call btau ink printer dia da hbs n mnta aku temankan dia cari ink baru...So uncle bagi aku masa 1 jam utk bersiap sebab aku x mandi lagi..hehe...Aku makan dulu sambil tgk tv..dah 2.30 baru aku mandi, solat n tepat pukul 3 baru aku keluar rumah...Aku sampai kat bawah pun uncle x sampai lagi...3.15 baru uncle sampai...So kitorang gi Digital mall je kat PJ cari ink printer tu...Lepas tu, uncle ajak makan goreng pisang..Kan aku x familiar lagi jalan2 kat PJ ni, so uncle bawa aku tunjuk jalan2 sekitar PJ tu..huh..confused aku..Nak gi makan goreng pisang tu pun, kalau ikut jalan biasa aku ingatla..Tapi ni uncle melerok2 jalan situ, jalan sini, x terhafal aku jalan2 kat situ..Sampai2 je kat situ, orang tu dah bungkus n berkemas dah goreng pisang dia..huh..padan muka...hahaha...last2 minum air je...auntie kat kedai tu pun sampai dah cam dah kitorng..Uncle macam biasala minum air barli dia, aku yang blur2 ni x tau nak minum apa..Auntie tu cadangkan aku minum air fresh orange + pineaple + asam boy...wah...memang sedap...1st time aku minum air tu..Uncle order mee bandung muar 1 n kitorang share je sepinggan mee bandung tu sebab aku kenyang lagi makan maggie goreng aku....Lepas makan n minum, kitorang g kat Old Town PJ plak...kat situ, parking kereta pastu kitorang jalan2 satu Old Town tu...beli barang2 kat situ..Tengok2 kedai2 yang ada kat situ...huh..lenguh gak la aku berjalan sebab dah lama x berjalan...hehe...1 exercise buat aku hari tu...lama gak la kitorng berjalan2 kat Old Town tu baru jumpa balik kereta uncle tu...Pastu baru la uncle hantar aku balik..hehe...lepas maghrib tu aku rasa ngantuk sangat..Konon2 nak tunggu isyak, aku tdo la jap..haha..sedar2 je dah pukul 11 dah..hehe..Jadinya malam tu aku stay up la sebb aku rasa macam mood nak tulis skrip tu dah ada..beriye2 je aku keluarkan laptop aku, note aku, stationary aku, nak buat skrip, tapi x buat pun..hehe...aku dok bersembang dengan Fatin..Fatin off day esoknya, tu yang dia pun bole stay up skali..huh...Da seronok bersembang, x sentuh langsung skrip aku...Aku tido lepas aku solat Subuh....hehe...

--21072009--

Malam tadi uncle da pesan dah harini kitorang kene gi SSM untuk urusan company profile kat The Mall...Uncle janji pukul 10 pg kitorang gerak so kul 9 lebih tu aku dah bersiap dah..Then aku dapat sms uncle kata gi kul 11...So 15 minit lagi pukul 11 tu aku tengok macam nak hujan je..dah la payung xde, so better aku turun dulu, tunggu kat bustop...Aku sempat topup fon aku lagi...Sampai je kat pagar uncle sms, btau dia x leh nak keluar umah sebab da hujan lebat n kete parking jauh..payung plak xde kat umah, ada kat dalam kereta..So aku pun naik la balik umah aku..Aku da masuk dalam umah baru hujan lebat..nasib baik..nak tunggu hujab berhenti tu, aku sempat terlelap lagi...Kul 12 baru uncle sms dia da nak gerak dari umah..Bila uncle amek aku, dia ajk gi lunch dulu, baru la kitorng gerak gi The Mall...Selesai je urusan kat SSM, kitorng pun balik..Aku cuma minta uncle singgah kat maxis centre kat Bangsar jap nak bayar bil telefon aku..Pastu uncle nk gi Mydin beli barang2 umah dia...Bila aku tanya ada apa2 lagi urusan, once uncle kata urusan aritu dah selesai, aku mnta uncle turunkan aku kat Vista Angkasa..Aku nak gi umah Baie...Ya ampun..susah bebenar nak cari blok 4 kat situ...Tersorok kat belakang blok tu...Tengah2 mencari umah Baie, uncle sms bitau aku tertinggal kunci umah kat dalam kereta..Xpela..Esok2 je la amek kunci tu..Bila aku da jumpa umah baie, lepak2 la kat umah dia..Kesian aku tgk Baie, menahan sakit kesan drpd dia buat biopsy semalam...Aku kat umah Baie sampai kul 6 je, pastu aku balik...Kebetulan turun2 je ada bas nak balik ke rumah aku, kira selamat la masa aku, x menunggu lama...Malam tu aku siapkan keje yang uncle tinggalkan kat aku, n smbil2 buat keje tu aku terlelap sampaila ke pagi...

--20072009--

Pagi tu aku dapat SMS dari best friend aku, Baie..dia ajak aku gi umah dia sebab dia mc 2 hari...Baie sakit..Dia kata pagi tu dia buat biopsy n doktor jumpa ketulan kat breast dia..subhanallah...Janganla dia jadi macam arwah mak dia ada breast cancer...Tapi aku say sorry kat dia sebab hari tu aku sibuk, aku ada kelas komputer n ada meeting malam tu kat luar..Aku cuma janji dengan dia esok la aku gi umah dia tu pun lepas urusan kerja aku selesai...
Hari tu 27 Rejab 1430, tarikh arwah ayah aku meninggal ; 27 Rejab 1428..malam Isra' Mikraj...Aku x berpuasa pun hari tu tapi Uncle puasa haritu...Habis je kelas komputer, uncle bawa aku keluar sebab uncle nak bagi n bincang dgn aku pasal proposal skrip baru...Kali ni aku kena buat skrip utk drama bersiri 13 episod plak...So kitorang lepak kat Sambalada Cafe...Sampai Maghrib kat situ, uncle pun berbuka puasa kat situ juga...Selesai je berbuka, terus uncle drive gi masjid Bangsar, solat Maghrib kat situ..pastu uncle nak hantar aku balik...dah sampai kat pagar umah aku, ada org call uncle nak mnta sinopsis cerita drama bersiri yang uncle bagi kat aku ptg td..n kalau jadi, dia nak cerita tu dalam tempoh yang terdekat..So aku kena start la buat skrip tu by episod secepat yang mungkin tapi sampai harini aku x sentuh n x start pun lagi...So uncle mnta aku emelkan sinopsis tu sementara dia gi sembahyang isyak kat masjid pantai hill park tu...Selesai je semua, baru la aku balik.....

--19072009--

Harini aku masak mee sabah tu plak...nak masak nasi setakat aku dengan kak mas je yang kat umah rasa macam x berbaloi la plak..hehe..Da petang baru la wanie sampai...Uncle plak sms aku kul 7 minta amek dia kat Shah's village Hotel..Kisahnya uncle da smpai KL da petang td..Uncle balik dgn bos dia cuma dia terus gi PJ sebab ada meeting kat sana...Aku ni pun ingat2 la jalan nak gi hotel tu camne..nasib baik x sesat...Selalu ada org kat sebelah, ni aku redah sorang2 je.....

--18072009--

Hari sabtu macam biasala, kak mas suka minta aku masak nasi goreng..Haritu tinggal aku berdua je dengan dia...Wani balik kampung..Su gi Perak..kak Balqis dengan Fatin kerja....So aku masak nasi goreng tu banyak jugala untuk makan sampai malam..Hari tu ada psar malam..Aku dengan kak mas gi pasar mlm cari barang dapur sikit....

--17072009--

Hari ni aku duduk kat umah je n arini aku macam teringin je nak makan singgang..Macam orang sakit plak nak makan singgang..Yela biasa kat Johor orang makan singgang time sakit je..haha...Aku pun dengan bersemangat memasak singgang tu...Ikan sela kuning masak singgang..huhu....

--16072009--

Pukul 3 Uncle amek aku gi kelas komputer...Hari ni En Azhar ada, kebetulan dia mc sakit n nak tengok aku mengajar kelas komputer tu camne...Dah dia ada, dia minta la semua form2 yang ada pada aku, tapi form2 tu semua ada kat umah uncle...So En Azhar call uncle minta Uncle turun n bawa form2 n duit2 kelas komputer...So Uncle datang la waktu aku mengajar tu...Habis je kelas Uncle ajak aku gi umah dia..masuk je rumah, uncle bagi aku keje n uncle gi dapur n x bagi aku gi dapur..tapi memandangkan lama sangat Uncle kat dapur sampaikan kerja yang dia bagi pun aku da siapkan dah, aku pun senyap2 gi dapur...hehehehe...Alkisahnya Uncle masak mee rebus untuk aku n dia makan..Boleh tahan la uncle masak..sedaaappp....Aku stay kat umah uncle je sebab malam tu kene hantar uncle gi KL Sentral sebab Uncle nak balik JB malam tu..Tapi ntah nape, aritu anak dia ada problem so mengadu nasib dengan Uncle..uncle btau anak dia ni terlampau smart n xde orang lain yang boleh membeta anak dia ni kecuali dia..Hanya uncle je yang boleh outsmart kan anak dia ni...Train uncle pukul 9 tapi 8.45 kitorang masih kat umah lagi..so aku cakap dengan uncle, uncle la yang kena drive sebab aku takut kalau aku yang drive, x sempat nak smpai KL Sentral dalam masa 15 minit tu..So uncle la yang drive tp baru nak mulakan perjalanan tu anak dia call lagi...So uncle bawa slow je...aku yang cuak..xtaula sempat ke x sampai kat KL Sentral pukul 9...dah nak smpai tu baru dia hbs bercakap dengan anak dia tu..waktu tu dah 9.01 pm dah...Tapi uncle selamba je..Uncle kata kalau da terlepas train nak buat camne..Balik naik kereta jela..So aku mnta uncle tengok betul2 masa kat tiket train tu..Alkisahnya train uncle kul 9.30 mlm..Patutla dia x kesah je...Huh...Aku yang cuak bagai...So sebelum uncle turun tu macm biasala kita sembang dulu..Uncle say sorry kat aku sebab aku terpksa dengar bnda yang x sepatutnya aku dgr [perbualan uncle dgn anak dia]..Pastu dia btau kat aku, dia x pernah share msalah dia,anak2 dia,atau apa2 masalah dia pun kat anak2 dia even dgn wife dia..Dia cuma share kat aku je sebab dia kata dia suka share kat aku sebab aku mendengar apa yang dia smpaikan n aku x marah2 dia bila dia share problem dia...Ye la...Then aku cakapla kat uncle aku x mampu nak tolong dia tapi aku boleh tolong dengar apa yang dia nak share dengan aku...Sebab kalau orang yang usia macam uncle menanggung beban sorang2 macam tu, fikir yang bukan2 n mula nak merapu, kan susah...9.15 uncle mula gerak masuk dalam platform train....aku pun drive la balik umah....

--15072009--

Hari tu Uncle gi Melaka..Ada urusan dengan RTM Melaka..Lepas Subuh uncle bertolak gi Melaka..Petang tu dalam pukul 6 uncle da sampai da kat KL..Terus uncle amek aku gi KL Sentral..Uncle nak beli tiket train balik Johor...So aku kena tunggu kat kereta mcam biasala sementara uncle gi beli tiket...So Alhamdulillah tiket ada lagi esok kul 9 mlm.....

--14072009--

Aku bangun lewat hari ni...Aku masak..membasuh...mengemas...Uncle call aku kul 12 lbh ajak keluar minum n lunch dgn kawan dia kat area umah uncle...Aku pun kata ok w/pun aku da makan..Ingatkan wktu tu bolehla nak say sorry atas kebiadapan aku semalam...Aku ingatkan aku leh siap dalam masa yg singkat..huhu...sekali sayup2 dengar2 azan zohor da...terus aku bersiap cepat2 gi kedai makan tu..Asalnya aku gi kedai yang salah..Pastu baru aku jumpa kedai yang betul..Parking je kereta, aku cuma nampak kawan uncle je..Bila ditanya mana uncle, pakcik tu kata uncle balik solat zohor kat surau..Terus aku bawa kereta gi surau..Aku nampak selipar uncle kat depan surau..So aku tunggu je la dalam kereta n sms uncle...Selesai je Solat uncle terus masuk dalam kereta n mnta aku temankan dia gi kedai gunting rambut...Aku tunggu kat luar je bergayut dengan my mom sementara uncle gunting rambut...lepas tu uncle suh aku drive gi Kg Baru nak gi pejabat Dato Ismail Kamus...Ada urusan sikit yang perlu diselesaikan..Hujan lebat sepnjang jalan tu...Selesai je urusan kat situ kitorang gi PJ plak..Uncle ada meeting kat club dia...huh..Jadi penunggu kereta lagi aku..haha...So dalam kul 4 tu kitorang balik...Cuma bila da sampi kt Kerinci jalan tutup sebab bas accident tu..So lalu jalan bawah keluar kat Abdullah Hukum tu..Aku x balik umah, tapi ikut uncle balik umah sebab kitorang kene siapkan penambahbaikan 2nd skrip aku tu sebab dah ada org nak skrip tu...Petang tu aku masak nasi goreng je kat umah uncle sebagai makan malam kami..aku takut gak nak mask untuk uncle sebab uncle x tahan pedas..aku plak x pandai masak kalo x pedas..Tapi nasib baik ok...Tengah2 siapkan skrip tu, uncle dapat sms dari seseorg nak pinjam duit...huh..uncle terus tutup pc n kata nak hantar aku balik..jam da kul 11.30 waktu tu...Sampai kat pagar umah, uncle suh aku tunggu, ajak berborak sampai pukul 12.. Dgn berat hati uncle bitau dia da xde duit tp org tetap nak pinjam duit dr dia..dan dgn bert hati juga dia kata dia x mampu nak bayar gaji aku bulan ni..Berdebar gak jantung aku..Tapi kalau aku paksa uncle bayar gaji aku pun mana dia nak bayar...Aku diamkan je...Uncle pun sedih sangat wkatu tu mengenangkan nasib dia..Banyak maslah dia yang dia btau kat aku malam tu..Aku hanya mampu mendengar je luahan masalah dia..Aku nak tolong pun aku x mampu...Tu je la yang boleh aku buat...Jadi pendengar yang baik...

--13072009--

Aku bersiap awal hari tu nak gi interview kat sebelah Mid tu..Appointment aku kul 11 am...pukul 9.30 aku da keluar umah dah...Nak ikutkn dekat je Mid dgn umah aku tapi sebab kena tukar 2 bas, tu yg terpaksa keluar awal...10.30 aku da sampai da kat depan Mid..10.45 aku naik ofis tu..Bila dah isi form, aku dapat turn yg ke3 untuk diinterview...Interview ke...??Aku rasa aku hanya diberi peluang bercakap bila dia tanya aku berminat ke x n apa yang aku faham pasal marketing..Yang lain2 tu semua dia explain kat aku yang company diorng ni buat apa sebenarnya,.Bila dia da explain macam tu baru aku faham kerja yg ditawarkan camne...Marketing n gaji by week...every friday aku akan dapat gaji depends on my performance..huhuhu..aku x sanggup tapi aku ni kan jenis orang yang tidak pandai berkata "NO"..So bila dia tanya aku ni terima ke x offer dia bekerja dengan company tu, aku cuma jawab, aku akan try...sampai hari ni diorang call suh aku datang keje tapi aku x jawab pun phone call diorang..hehe...sorry la..da nama marketing memang aku x berminat..lagi2 bila kene turun padang cari orang/customer..huhu....So aku pun balik umah..nak merayap pun petang ni aku ada kelas komputer...Tengahari tu lepas aku masak n siap makan baru la uncle sms aku ...
Uncle : Ada kelas petang ni cikgu?
Aku : Ada
Uncle : Mem dah balik, anak bapak ada kat rumah
Aku : [CIPTA ALASAN] xpe, kite nak keluar jap lagi, nanti terus gi kelas. Habis kelas nanti kite terus balik sendiri [MERAJUK LA KONON2NYA]
So pastu sms tu berhenti setakat tu je...
sejam pastu, uncle sms lagi
Uncle: Kat mana?
Aku : Umah
Uncle : Kite nak gi Mid Valley jap..Jom ikut...Nanti terus gi kelas...
Aku : Ok
Ikut rasa marah aku malas nak layan...Huhu..Tapi sebabkan hormat kat orang tua, turutkan je...
Uncle: kite datang sekarang
Aku pun bersiap bawa skali nota2 kelas komputer aku tu..
Sampai je kat pagar memang uncle da sampai..Naik je kereta, pandang muka dia pun x..Aku senyap je..mungkin uncle tau aku marah + merajuk sebab biarkan aku walaupun dia da ada kat KL..Uncle pun buat2 tanya la itu dan ini...Sepatah2 je aku menjawab...Selesai urusan dia kat Mid, terus dia bawa aku gi kelas komputer..Aku dengan bodoh2nye terus turun kereta pergi kelas..Biadapnya aku pada orang tua kan...Sorry la uncle..Waktu tu emosi mengawal segala2nya..Habis je kelas kul 5 aku dapat sms uncle suh aku naik umah dia dulu..nanti dia hantar aku balik..Aku pun naik la...Rupanya kene edit sikit 2nd skrip aku...Biasala waktu pukul 6 waktu aku tdo tapi aku tahan je...Uncle gi surau solat Maghrib, time tu la aku tertido..Da la waktu tu period pain aku gila2 sakit yang amat..tdo aku xlena tapi yang pastinya mata aku xnak buka2...Jaga2 je da kul 10 da...huh..So uncle kata da lewat, dia x leh nak hanta aku balik..Dia bagi aku bawa balik kereta dia...Aku balik pun aku still x bercakap macam biasa dgn uncle..bersalahnya aku....Xpela..angin aku x berapa elok kot lagi2 wktu2 period camni...esok ok la kot....

--12072009--

Hari tu aku dengan Su gi Mid Valley plak..Asalnya nak gi dengan Kak Mas sekali, tapi kak Mas macam xde mood je aritu, so kitorang berdua je la yang pergi...Sebenarnya jumaat lepas tu aku dapat call suh gi interview ari isnin..Office dia kat sebelah Mid Valley..So aku mnta la Su ajar aku gi Mid naik bas camne..n sambil mencari ofis dia katne...So bila da jumpa ofisnya, kitorng gi carefour beli barang2 dapur...x lama pun kitorang pegi pastu balik...Uncle plak senyap je bila auntie ada kat cni..Yang aku tau aritu dia ada wedding kt Kg Pandan kalau x silap aku la..Entahla...malas nak fikir....Macam terasa hati je aku dengan uncle...
Malam tu aku online ym..Dengan tiba2 aku merasa gembira sangat n berdekah2 aku gelak..sebab apa..????Sebab aku terbaca 1 statement kat status msg ym dari seseorang yang aku tunggu selama ni...Statement apa???Ni statementnya : "farah fadilah hanafi...pulangkan barang aku..pengecut btol ar..bangang..ni bukan tahap bangang lagi..dah bangsat dah" haha...akhirnya...So dalam pada tu aku pun menjawab sendiri pada diri aku : "Fadilah Isnin...Farah Fadilah Hanafi xkan pulangkan barang2 ko...Dia xkan berani nak tunjuk muka dia depan ko...Sebab sampai hari ni pun Farah Fadilah Hanafi x berani nak tunjuk muka dia depan aku...hahahahahaha" Jahat x aku..tapi aku puas hati..sebab aku rasa baru Dil tahu mana kaca mana permata...Dulu bila aku cakap, dia x percaya..Dia sanggup buang aku as her friend even aku da banyak berkorban n tolong dia..xpela..da itu pilihan dia, so sekarang dia tanggungla sendiri...Aku memang menunggu saat ini..Saat Farah Fadilah Hanafi ni nak tunjukkan belang dia pada Fadilah isnin...Aku ingatkan aku kene tunggu bertahun2 tapi rupanya x lama pun..3 bulan je...Allah tu Maha Kaya Dil..Fara...Allah dah tunjukkan dah siapa yang benar dan siapa yang salah...
And i know DIl..U malu dengan I dengan apa yang da terjadi..I pernah sms u yang i xnak hubungan kita sebagai kawan berakhir sebagai musuh n i da buktikan pada u sebab i masih gak jumpa u bila i ke sana cuma penerimaan u je la waktu tu camne samada ikhlas or x...I tried berlaku jujur dengan u tapi u x percaya n u kata i hanya memburukkn Fara n menutup salah I..So sekarang baru u tau apa yang i cakap selama ni betul n I x pernah tipu u Dil..kalau I ada tipu u pun semua penipuan tu I da berterus terang dengan u n i beri reason i sendiri kenapa i terpaksa tipu u waktu tu...So Dil..I still terima u sebagai kawan i..I sndiri terkejut dengan statement u tu, dats y la i msg u tanya u statement apa tuh...Tapi until now u x reply pun msg i tu..Tapi bohong la kalau i kata i x rasa apapun...Memang i bertepuk tangan sekarang ni...Air mata I selama u and Fara buat I macam sampah I rasa dah berbaloi dah sekarang ni...Percayalah Dil..Fara akan tetap macam tu selamanya selagi dia x berusaha mengubah sikap dia...Dia masih banyak berhutang dengan I..Tapi xpe..I tunggu je bila dia nak langsaikan hutang2 dia pada I...I percaya sampai bila pun dia xkan berani tunjuk muka dia pada I..So U janganla menaruh harapan yang tinggi untuk dia pulangkan barang U pada U...kalau pun dia pulangkan, dia xkan berani face 2 face dgn U dil....Percayala cakap I...

--11072009--

Biasala kalau dah auntie ada kat KL, kewujudan aku ni x diperlukan..huhu.,..so aku ikut n temankanla housemate aku Su gi jalan TAR cari baju raya..walaupun berderet2 kedai2 baju kat situ, tapi xde satu baju pun yang aku berkenan nak beli...Nak kata mahal, xla mahal, murah la jugak walaupun x murah sangat..haha....Tapi bila masuk kat kedai madras, kedai jual2 sari tu, Su banyak berkenan baju kat situ.,.Ok la pattern dia..Cantik n murah...Ada kain sari yang aku berkenan gak sebab dia macam ala2 songket gitu..Rasa macam nak beli tapi bila difikirkan balik warning my mom...huhu..x jadi aku beli...Warning apa...????My mom dah pesan awal2 raya tahun ni xyah la berangan nak buat baju kurung ke, kebaya ke, apa ke..sebab baju kurung n kebaya aku yang 2 almari kat kampung tu bila nak pakai..alahai..hehe..kat KL ni bila aku masa aku nak pakai baju2 tu kalau keje aku kat umah je...Kalau keluar pun pakai blaus n jeans...So my mom pun pesan la raya kali ni beli je la baju blaus n seluar..xyah nak buat baju kurung n yg seangkatan dengannya...huhu.....

Friday, July 24, 2009

--10072009--

Hari tu seharian aku dekat rumah..Aku x keluar pun..Dok melepek je sakit...Petang tu lepas Asar Uncle mesej aku...Btau dia balik KL aritu dengan anak dia...Pukul 8 mlm uncle mesej bitau dia kat bangsar, mem tengah beli barang...Dia xde biatu plak auntie ikut balik KL..Da sampai KL baru bitau aku..Huhu...Aku da x larat nak turun, so aku decide aku bagi direction kat uncle je kereta dia aku parking kat mana dari koridor aras umah aku..Tapi uncle msj dia kata nak kunci yang ada pada aku sbb kunci dia xde..Larat x larat je la aku turun bawah..dah la kene turun guna tangga, lif rosak....so nak naik je boleh....Sampai je kat bawah, tengok2 uncle guna kunci spare anak dia..Menyirap je aku.....Terus aku naik....huh.....

--09072009--

Harini kelas kedua kelas komputer aku....Cuma aritu aku x berapa sihat nak mengajar..Aku pun x tau kenapa..2-3 ari sebelum tu perut aku sakit...Asyik nak melepek je...Nak kata senggugut, aku x period pun..huhuhu...Aku dah makan ubat pun makin teruk tambah lagi dgn headache aku...Ampun...Dugaan betul.....Habis je kelas terus aku balik rumah..Tdo....

--08072009--

Disebabkan kereta uncle dah kotor n buruk dek perbuatan orang yang xde akal tu, aku gi la kedai cuci kereta, cuci kereta tu...barula nampak macam kereta sikit bila da bersih....Sampai harini kalau aku nak parking kereta aku xnak lagi parikng kat situ..rasa macam nak pasnag cctv nak tengok dapur umah mana la yang buat keje camtuh....huh...

--07072009--

Hari tu xde aktiviti pe pun yang aku buat...Lepas Zohor je terus aku keluar gi umah Uncle...Biasala rutin aku bila Uncle xde, aku kena bagi anak2 ikan dia tu makan...Ingatkan lepas Asar aku nak balik tapi selesai je azan Asar, hujan turun, lebat plak tu...Kereta aku park jauh plak..Cari2 payung kat umah uncle xde...so tunggu je la hujan berhenti...Sampai Isyak pun hujan x berhenti2 gak...Still lebat gak..so nak x nak aku beranikan la diri aku tdo sorang2 kat umah Uncle tu...Tiga2 pintu bilik aku tutup, jangan ada yang terbuka pun....Aku tido kat sofa kat ruang tamu umah tu...Lampu pun semua aku tutup..Takut nak buka sebab takut ada orang nampak umah uncle terang, nanti orang ingat uncle ada kat rumah, di ketuknya pntu,seriau aku...Tapi walaupun lampu tutup tapi dalam umah tu terang la sebab lampu kat surau tepi umah uncle ni terang..Hujan sampai ke Subuh x berhenti....Tengahari baru aku balik umah...Turun2 je nak gi kereta, terkejut aku tgk kereta uncle aku tu..Penuh dengan kuah kari, hampas sayur, kulit buah pelam...ya ampun...xde akal pe orang2 ni..Cubala masuk dalam plastik elok2, buang dalam tong sampah...huh..mentaliti orang apa tuh....?????

--06072009--

Hari ni my firstday mengajar kelas komputer kat perumahan uncle....Tengahari tu uncle amek aku gi umah dia dulu..siapkan keje yang terbengkalai, so 15 minit lagi pukul 3.30 aku dah turun pergi kelas komputer...Kelas aku start 3.30 ptg sampai 5 petang....1 jam setengah je...Ikutkan senarai nama yang ada pada aku 5 orang je tapi petang tu tambah lagi 2 orang, jadinya jumlah student aku 7 orang tp 2 orang x datang....Student2 aku semua ada pelbagai usia dari budak2, dewasa sampaila ke orang yang dah pencen pun ada...Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar untuk hari pertama tu..Habis je kelas aku terus naik rumah uncle and uncle bitau dia nak balik JB malam tu kalau ada tiket..So selesai Asar aku dengan uncle keluar cari tiket kat KL Sentral..Tiket uncle kul 9.30 mlm..Waktu tu baru pukul 6 petang dan kebetulan ada director call nak kan sinopsis skrip aku,so patah balik gi umah uncle emelkan sinopsis tu...Lepas Isyak je, terus aku hantar uncle gi KL Sentral...kitorang sampai awal so sebelum uncle turun kereta tu kitorang berborak la sekejap...Ye la,rasa macam kali ni uncle balik JB lama je..Bosan la aku takde kawan nak sembang, nak keluar....:(

Monday, July 20, 2009

--05072009--

Haritu aku stay kat umah je sebab uncle ada wedding kat Kg Pandan...So waktu ni la masa ku dihabiskan bersama dengan housemates aku yang gila2 belaka tu...Malam tu aku nak tengok konsert Mentor sebab x sabar nak tunggu Chaq keluar..Menyampah betul aku dengan Chaq n Ajai tu...Sambil2 tu aku membasuh la baju...Tengah2 tengok Fira punya performance, uncle sms aku bitau dalam masa 5 minit dia nak amek aku sebab En Azhar nak jumpa aku..huh En Azhar ni..Macam xde hari siang lagi nak jumpa...Semalam2 ke..Time aku nak layan Mentor time tu la dia nak kacau daun..Nak xnak aku bersiap gak la...Sebelum uncle bawa gi jumpa En Azhar tu, uncle singgah kedai makan dulu..Kesian uncle dah nak dekat pukul 10 x makan lagi..aku temankan je la dia makan...Lepas tu baru gi jumpa En Azhar...Alahai, cuma nak bagi aku kunci kelas komputer tu n suh aku tgk2 pc2 kat ctu....Nak tengok tang mananya..Extension pun xde lagi..Dapat tengok pun 1 pc je...huh...Just datang nak tengok dia menyusun kotak je...Membara je hai aku ni sebab x dapat tengok Mentor...Sampai pukul 11.30 baru dia lepaskan aku...Dah 11.30 jawabnya aku la yang kene drive sendiri balik rumah...Sampai2 kat rumah housemates aku semua dah tdo dah..xde sape aku nak tanya siapa yang keluar dalam Mentor..Aku pun habiskan la basuh baju aku yg tertinggal td...Tetiba Kak Mas keluar kata x leh tdo..hehe..Ada gak kawan nak bersembang...Kak mas bitau sepatutnya Chaq yang keluar tapi tiga2 boleh gi final..huh..Poyo je..Ntah apa ada pada Chaq ntah nak bawa dia ke final..juri2 tu sume takut la tu kena smash dengan Ajai...kesian kat Fira...Fira dengan Black je yang layak masuk final....

--04072009--

Hujung minggu biasala masa untuk bermalas-malasan...Lepas Subuh boleh lagi bergolek2 sampai tertidur semula...Sedar2 dapat SMS dari uncle suh gi umah dia tengahari tu..So aku decide lepas Solat Zuhur la baru aku gi umah uncle..Kereta ada pada aku waktu tu...So lepas Zuhur aku terus gi umah uncle...Sampai2 je uncle tanya aku da lunch ke belum..Mestila belum sbb aku breakfast pun lambat..So uncle terus ajak aku makan...Harini uncle masak sendiri..uncle masak asam pedas ikan tenggiri..hehe..not bad la..boleh tahan gak la...Sampai malam aku dok kat umah uncle sebab aku kene siapkan new proposal "FOOD FOR ALL" sebab Nancie Foo nak hari tu gak...Asalnya tempat2 makan tu semua restoran2 yang terkenal kat setiap negeri tapi ada certain2 negeri yang aku x dpat cari restoran yang famous, so uncle ubah balik proposal tu..Uncle buat kat restoran2 di hotel2 di setiap negeri plak..Jenuh gak la aku search kat net dgn keadaan net yang slow tu....nak ikutkan petang dah siap tapi dah nak masuk Maghrib x siap juga....Bila dah siap, nak emel plak problem waktu nak attach...Sampai uncle balik dari surau lepas Isyak baru boleh sent dat emel.....

--03072009--

Hari tu gelang yang Kak Nora hadiahkan pada aku waktu aku nak resign dr HSPG hilang...ENtah kat mana gelang tu terjatuh, aku pun x perasan...Sedih sangat...Sayangnya aku pada gelang tu macam sayangnya aku pada Kak Nora...Pagi tu, aku ikut uncle gi PJ tengok kedai yang nak disewa..Lepas tu kitorang gi Digital Mall..Juz nak survey2 MP4..Uncle nak simpan semua lagu untuk wedding...Balik dari Digital Mall tu la aku perasan gelang aku dah takde...Huhu...Terus aku sms Kak Nora, say sorry...Tapi yang membuatkan aku lagi terperanjat, Kak Nora reply sms aku tapi sms tu bukan menunjukkan diri aku...camne ye..Ok camni..Aku sms kak Nora, then Kak Nora terima sms tu as a Farah bukan aku...Katanya fon dia bengong, sebab aku yang sms tapi nama Fara yang naik...Tuhan nak tunjukkan kat aku agaknya...SMS kak Nora "Boring.Ni akak tgl sorang tgh buat report. Adik dah keja? Ibu dan abah tahu x? Pastinya adik gembira dengan GG kan? Rindu adik...." Bila aku dapat sms tu aku pelik sangat..Sebab kak Nora tahu yang ayah aku dah xde...Dan aku semakin yakin kak Nora ingatkan aku ni Fara sebab nama GG tu..GG tu bf Fara...Tapi xpe, sekurang2nya aku tahu la juga apa yang berlaku sekarang ni pada perempuan tu....
Sambil bersms dengan Kak Nora, uncle terus drive ke Bangsar..Uncle nak solat Jumaat kat Masjid Bangsar..So sementara tu, aku lepak kat MPH kat Bangsar Village...Aku amek 1 buku dari seorang ustaz yang agak famous jugala..Habis aku baca 1 buku dia tu...Sangat menarik buku tu...sampaikan aku x perasan jam dah pukul 2.15 sedangkan uncle janji dengan aku tunggu kat kereta pukul 2....Once aku jumpa balik buku tu akan aku beli buku tu...Nanti baru la boleh share dengan korang pasal buku tu..hehe...

--02072009--

Hari tu, aku berYM dengan Kak Sha...Sj tanya khabar...Kak Sha ni PA pada MD HSPG...So dari kak Sha aku update la sikit2 perihal kat ofis yang aku tinggalkan dulu tu....The latest yg buat aku terkejut dgn statement yang farah x datang 4 hari without notice.....so aritu kira self termination la... FARAH.... Perempuan ni la yang membuatkan aku resign dari Hotel Selesa...
Kalo la aku tau jadinya camni, aku boleh je bertahan setakat 3 bulan lagi dulu..So kalo aku bertahan mungkin aku still bekerja di sana...huh...

Sunday, July 19, 2009

--BENGONG--

Kenapa ye aku jadi macam ni...BENGONG...tu la diri aku sekarang ni...Jiwa aku kosong...Semangat aku hilang..Diri aku ibarat seperti waktu ayah pergi dulu...Tapi sekarang ni aku jadi macam ni, takde sesiapa pun yang pergi tinggalkan aku..kenape ye...???Aku x nak da jadi macam dulu...Selepas setahun baru aku kenal semula erti kegembiraan, itupun setelah aku join GREEN tu..Tapi sekarang, takkan aku nak jadi macam tu selamanya.....

Wednesday, July 15, 2009

--NOT IN D' MOOD--

Lately ni....Life aku x ceria langsung..Banyak sangat benda2 yang aku taknak berlaku...And dats y la nape aku xde mood nak update blog aku ni..Still not in d mood..Tak tau la bila mood aku ni nak ok...ye la, bila aku nak ok ada je benda2 yang aku x suka berlaku...Tengokla...Once aku da ready nak share sume tu, aku luahkan la sumenya kat dalam blog ni....

Thursday, July 2, 2009

--THANKS TO--

BILA KESEORANGAN....
KU TERINGAT DIRIMU...
BILA TERLENA...
KU TERBAYANG WAJAHMU...
BILA KESEPIAN...
KU DENGAR SUARAMU...
BILA KU FIKIR....
BARU KU TAHU...
YANG DIRIKU MERINDUIMU..!!

--FIRST DAY JADI PENGANGGUR--

Hehe..Hari ni 1st day uncle jadi penganggur semula..Semalam last day uncle kerja..Memang sesuai pun la uncle berehat dengan usia yang macam tu...
Kul 11 tadi aku kluar amek uncle pastu kitorang gi bank...Tengahari kitorang tapau je lunch tu..Makan kat umah uncle..Dari lepas Zohor, kitorang start buat kerja...Buat report uncle...Pastu cuba utk siapkan incometax, tapi x siap gak lagi sebenarnya...Uncle solat kat surau..Petang tadi waktu uncle gi Solat Asar, aku terlelap..Ingatkan lelap jap je..Konon2nya uncle balik aku sedar la..Huhu..Nak dekat 1 jam gak aku tertido sambil duduk dengan laptop kat riba,buku n pen kat tangan....Uncle x kejutkan aku plak tu...Melepas nak gi pasar malam, dah aku tertido...Huhu..Sedar je dari tidur, aku dgn uncle siapkan kerja kitorang...Maghrib aku balik mandi...Malam tadi kitorang dinner kat A&W kat PJ je..dah gi kedai makan yang kitorang nak gi makan, lauk dah hbs pastu banyak kedai dah tutup..huhu..Tu je last choice yang kitorang ada....
Aku bawa balik lagi kereta..Sok kena bangun pagi lagi...Sok pepagi lepas hantar uncle gi ofis yg nak submit report dia jap, aku kene gi pasar cari lauk..nak masak asam pedas lagi sok =)

--JALAN IPOH ----------->>>>>> PANTAI DALAM--

Malam tu uncle bawa aku dinner kat Jalan Ipoh...Jauh sikit la berjalan malam ni...Memang uncle bebetul bawa aku kluar malam ni nak hilangkan pening bau duria kau tu..Tapi pening2 aku pun aku yang kena drive kereta..huhu..xpela...Kitorang gi makan kat Restoran Selera Anak Johor..Memang makanan Johor senang nak dapat kat sini..Owner pun orang Johor..Hehe...Kesian kat uncle dari oagi tadi nak makan lontong kat SAMBALADA tu, tapi pagi tadi menu tu xde..So uncle try la kat sini..Nasib baik ada..Tapi dah memang nak kata xde rezeki uncle la kot..Lontong yang uncle dapat tu dah basi..huhhuhhuh...Last2 uncle amek nasi berlaukkan asam pedas ikan pari, siput sedut masak lemak dengan paru...aku amek soto je...Lepas dinner kitorang gi lepak tempat biasa la, kat tempat karaoke kat Pantai Dalam tu...Sampai kul 1 kitorang lepak kat ctu dengan kawan uncle yang biasa tu...Kali ni kawan uncle tu bawa wife dgn anak dia lagi..hehe...Pastu aku hantar uncle balik n aku pun balik la..Ya ampun, parking xde, nak x nak aku parking kat bawah je...Seriau gak la aku..Dah la sorang2 je..Kat bawah tu gelap plak..Tapi nasib baik ada kereta lain masuk parking..Aku ikut belakang orang tu je la berjalan menuju ke lift...hehe...

Wednesday, July 1, 2009

--HARI YANG PALING MENGANTUK (LAST DAY ON JUNE)--

Malam tu tdo lewat..hehe...Layan perasaan malam tu...haha...Pastu pepagi dah kena bangun awal sebab kereta uncle kat aku..So aku kena la amek dia hantar gi ofis..Lepas punch in kat ofis kitorang gi breakfast kat favourite cafe kitorang la kat "SAMBALADA" cafe kat Lucky Garden...Pastu Uncle hantar aku balik...Aku cadangnya nak gi Low Yat pastu...Tapi pepagi lagi housemates aku dah mnta tolong hantarkan borang SYABAS kat ofis....huhu...Da last minit baru nak hantar..Pe lagi, beratur panjang la aku..Elok2 aku nak gi Low Yat kul 10 pg, kul 12 gak aku gerak..Mata aku pun dah berat2 gitu..Naik escalator pun leh terlelap...Aku gi cari Mc Office punya software...Habis RM300 aku harini...Aku gi x lama pun..Dah dapat apa yang aku nak, aku pon balik la...Sampai je at umah perut aku kebulur..haha..Masakla jap, lunch kul 2 lebih aku ni...Lepas solat aku pun ngadap tv..Tau2 tv yang ngadap aku lepas tu..sedar2 je housemates aku sume dah balik dari keje dah....ok la tu...Lepas solat Asar ingat nak terus mandi n basuh baju..Ya ampun, beri je salam terakhir dalam solat aku..perghhhhhhhh...maaaaaaakkkkk...Tumbang terus aku..Tetiba bau durian menyengat gile menusuk dalam hidung aku..Budak2 ni makan durian lagiiiiiiii...Bau dia lagi kuat dari biasa...Ngagau aku cari minyak kapak...Tapi bau tu lagi mengatasi segala2nya..Aku mesej uncle minta dia bawa aku kluar, tapi uncle x balik dari ofis lagi....So nak xnak aku kena tahan gak la...Agak2 aku dah leh cntrol nyawa aku, terus aku gi mandi..Lepas je Maghrib aku terus kluar umah..Uncle mesej bitau nak amek aku kul 9...Pape jela..Yang pasti aku x leh tahan bau durian tu..So nak menunggu uncle sampai, aku pun amek angin kat bawah..Dah penat berjalan, aku dok kat tembok...Da la mata ngantuk,hehe..aku terlelap jap kat situ...huhu..Sabar je la....

Tuesday, June 30, 2009

--YA ALLAH--

Ya Allah...
Jika aku jatuh cinta...
Cintakanlah aku pada seseorang...
Yang melabuhkan cintanya pada Mu...
Agar bertambah kekuatanku untuk mencintai Mu...
Ya Muhaimin...
Jika aku jatuh cinta...
Jagalah cintaku padanya...
Agar tidak melebihi cintaku pada Mu...
Ya Allah...
Jika aku jatuh hati..
Izinkanlah aku menyentuh...
Hati seseorang yang hatinya tertaut pada Mu...
Agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta selain Mu..
Ya Rabbi...
jika aku jatuh hati..
Jagalah hatiku padanya...
Agar tidak berpaling pada Mu...
Ya Rabbul Izzati...
Jika aku rindu...
Rindukanlah aku pada seseorang...
Yang merindui syahid di jalan Mu...
Ya Allah...
Jika aku rindu...
Jagalah rindu ku padanya...
Agar tidak lalai kau...
Merindukan syurga Mu...

--DUGAAN KU--

SMS from uncle :
1.30 pm - dah makan???
disebabkan aku puasa aku cakap je la aku belum makan tapi aku x bitau la uncle yang aku ni puasa..sebab aku dah nekad, kalau uncle ajak aku kluar lunch, maka berbuka la aku tghari tadi..then uncle msj lagi
1.40 pm - Petang nanti kite call
Ok la..Bila uncle kata camtu, aku pon berfikir, kalo uncle msj b4 5 pm pun terpaksala aku berbuka puasa...
Tup..Tup..
6.45 pm - Jom g makan...
Adui..Serba salah aku nak menjawab mesej tu..Sebab Uncle de bitau yang dia ada meeting dgn AMT lepas Isyak, so aku bitau la kat uncle....
"kite kan, kite puasa hari ni...Kalau kluar lepas maghrib boleh ??"
So uncle pun reply, " ok, lebih baik"
Bila azan Mahgrib berkumandang je, terus la aku menjamah sikit makanan yang dah di masak malam ni buat alas perut..Tengah2 makan tu aku dah terbayang2 dah kalau kuar dengan uncle aku nak makan sup ayam cecah dengan roti "bantal"...So lepas menjamah makanan tu, aku pun terus la solat Maghrib..Selesai je solat, aku terus turun bawah...Memang aku dah cakap dengan uncle bila dia dah nak kluar, msj kat aku..Biasanya macam tu la..Dan biasanya dan selalunya, sebelum uncle sms aku dah turun dulu dah sebab aku xnak la uncle tertunggu2 aku kat bawah..Yela, uncle amek masa 5 minit je nak sampai, aku ni kalau lif lambat amek masa sekurang2nya 15 minit..So td, uncle x mesej lagi pun, aku dah turun dah...Kul 8 la aku turun...Pastu tunggu..Dah 8.15 uncle x msj2 lagi..huhu..Perut aku dah berkeroncong dah..Aku tunggu lagi sampai 8.30, xde gak...So aku assume uncle busy..Then aku decide bila azan Isyak je nanti kalau uncle x datang gak aku balik la...Memang betul..Azan Isyak 8.50 tadi, uncle x sampai2 gak...Aku geram smpai mentis air mata aku sebab aku dah lapar...Then tepat kul 9 aku naik.Masuk je rumah terus aku masuk bilik terus aku tdo...Ingat nak off je fon tu..Sebab aku tau memang uncle x kan dtg sebab uncle de meeting dgn AMT...
Tup..tup...Kul 9.15 uncle sms - kite dtg skrg....
Huh...Aku x reply pun sms tu...Terus aku bersiap turun bawah smula..Masuk2 je dalam kete, aku melampiaskan la rasa geram aku tu pada uncle, tapi uncle gi gelakkan aku plak..Sabar je la aku....
Uncle kata dia tertdo lepas maghrib tadi..huhu...Sepanjang jalan uncle gelakkan aku....Menahan sabar je la aku..Selera makan aku pun dh terbantut tp aku mkn gak la sup ayam tu...cuma xde roti je la...Lepas makan aku kena ikut uncle mtg dgn AMT tu...Pasal kelas komputer kat kawasan perumahan uncle..so 6hb nnt aku dh start mengajar klas kmputer kat sana...Lewat gak la metg tu hbs...Last2 uncle bagi kunci kereta kat aku suh aku bawa balik kete dia..Dah x larat dah nak kluar masuk lagi dia kata...So pepagi sok aku kene amek dia gi keje la..Pastu aku nak gi Loyat jap cari barang sikit tapi tu pun kalau duit gaji aku dah masuk la..Kalau x kena tnda dulu la...

Sunday, June 28, 2009

--MAHLIGAI MU DARI AIR MATA KU--


Izinkan diriku meluahkan rasa
Maafkanlah aku andai kau terasa
Biar ku paparkan apa yang terjadi
Moga engkau tak ulangi


Sungguh tak ku sangka kau berpaling tadah
Setelah lamanya menjalinkan cinta
Dalam diam2 kau sudah berpunya
Tanpa aku menyedari semuanya


Aku mendoakan agar kau bahagia
Bersama si dia insan yang kau suka
Percintaan kita tak sampai ke mana
Setakat di bibir saja
Sayang


Kau bina mahligai dari air mata
Yang jatuh berderai di wajah sepiku
Hancurnya hatiku bisa tak terkata
Terhumban rasa diriku


Oh aduhai ku masih ingati
Janji manis dan saat romantis
Kau pintaku supaya setia
Akhirnya kau yang berubah


Oh tuhanku tabahkan hatiku
Temukan ku dengan ketenangan
Jiwa ini dibelasah rindu
Tetapi apa dayaku


Ku cuba pejam mata tapi tak terlena
Kerana ku masih teringat padamu
Begitu payahnya nak ku melupakan
Pernahkah engkau fikirkan oh sayang

--27 JUN : HAPPY BIRTHDAY TO MY LATE FATHERS--

Kalau ayah masih ada...harini hari ulangtahun ayah yang ke 61 tahun...Tapi sayang semuanya sudah berakhir 2 tahun yang lepas...Bulan 6 dua tahun yang lepas banyak kenangan yang menyebakkan hati..Mungkin itu petanda yang ayah akan pergi buat selama2nya, cuma aku yang x perasan...Masih segar dalam ingatan, krisis yg ditimbulkan seseorang dalam keluarga kita yang menyebabkan ayah xnak potong kek harijadi kita [ kek harijadi mak, aku n ayah ]..


Ni la birthday cake terakhir aku dengan parents aku


Dan kerana itu juga aku x sentuh pun kek tu walau secubit pun...Dan kerana peristiwa tu gak aku bermasam muka dengan ayah...masih aku ingat kali terakhir aku jumpa dan tatap wajah ayah 23hb Jun 07...Aku nekad balik UUM awal utk jadi fasi hanya kerana membawa hati yang terasa waktu tu tanpa aku endahkan keluhan ayah yang berat hati membenarkan aku balik awal...Sebelum aku naik bas, aku sempat juga cium tangan ayah, dan waktu tu ayah genggam erat tangan aku seolah2 xnak melepaskan aku balik..Aku sambut harijadi aku dalam bas...Seawal pagi setibanya aku di Kedah ayah la yang call aku dulu....Huhu...Tu la kali terakhir aku tatap wajah ayah...2 bulan lepas tu aku hanya menatap sekujur tubuh di atas katil dengan keadaan yang x sedarkan diri..masih aku ingat seminggu sebelum tu, aku yang manja dengan ayah, memujuk ayah amek aku kat Skudai dan bawa aku gi UTM..Ayah janji nak amek aku tapi belum tiba masanya, aku yang balik dulu hanya untuk menatap ayah yang terbaring lesu..Terima kasih pada kawan2 waktu tu dan juga pada uncle n abg dave yang sanggup hantar aku dr KL terus ke hospital Pontian...Semalaman je aku dapat menjaga ayah dan ayah pergi setelah aku selesai solat subuh...

Ya Allah....Ampunkanla segala dosa2 ayahku..Peliharalah dia di sana...Tempatkanla dia dikalangan orang2 yang Kau kasihi Ya Allah...
Aku amat merinduinya....

Friday, June 26, 2009

--SKRIP CELUPAR--

Alhamdulillah...Akhirnya skrip CELUPAR aku siap juga...Dikesempatan ni aku nak ucapkan bebanyak terima kasih kepada mereka yang terlibat secara langsung atau tidak dalam pembuatan skrip CELUPAR ni..
Thanks to Uncle:
Kerana Uncle la pemberi idea dan konsep untuk skrip ni...Uncle juga la yang memberi tunjuk ajar dalam pembuatan skrip ni..Uncle juga yang finalize n make a last editing untuk skrip ni hingga berjaya di cetak...
Supposedly nama untuk penulis skrip ni adalah ganbungan nama aku dan uncle tapi atas permintaan uncle dia nak nama aku yang tertera untuk penulis skrip tu..Thanks Uncle...

Thanks to my Family:
Pada mak, akak, kak dik, along,adik n manja sebab memahami kesibukan diriku sepanjang aku menyiapkan skrip ni..
Thanks to Boneng =) :
Thanks atas nasihat dan pandangan dan juga kritikan untuk skrip ni...
Thanks to Saif:
Thanks sebab sanggup menyerabutkan kepala mu dengan skrip aku ni...Thanks atas pandangan, kritikan dan pembetulan untuk skrip ni..hehe...
Thanks to Black Gagak:
Thanks sebab bagi idea pada aku perjalanan dan situasi orang hiking di gunung...Thanks juga untuk pemberian nama watak ETONG dalam skrip aku...
Thanks to Kak Zety:
Thanks sebab beri input about camping environment..Sorry la..waktu tu memang blur2..x ingat pe pun..
Thanks to my lovely housemates:
Thanks to Wanie, Sue, Kak Mas n Kak Balqis...Sokongan korang amat kuharapkan hingga ke akhirnya..Chaiyok...Chaiyok...
Thanks pada mereka yang lain juga yang x dapat ku sebutkan di sini....Thanks sangat2...Xtau nak gambarkan rasa terima kasih aku pada korang semua camne...

--AKU KE...???--

Huhu...Aku ke yang kena jadi tenaga pengajar kelas komputer kat Kondo Rakyat????HUHUHUHUHU...Ajar diri sendiri boleh la...Person in charge tu dah tertanya2 dah..Dia minta aku punya silibus asas komputer..huhu..Ngagau aku ajak Wanie dengan Sue gi teman aku gi Mid Vally malam tadi cari buku ni....
Habis duit aku lebur RM 95.80.....


Takpela..Mudah2an Allah membuka pintu rezeki buat ku seluas2nya...Amin...

--ASAM PEDAS + KAILAN IKAN MASIN--

Huh...Demi mengenangkan rumet n housemate aku yang baik hati ni, atas permintaan mereka aku masakkan gak la asam pedas ikan sela untuk diorang..Bak kata Wanie nak rasa asam pedas Johor..Masak untuk diri sendiri xpela...Tapi mengenangkan diorang puasa kau masakkan gak la..Takut kempunan plak..Tapi nasib baik jadi..Ni la 1st time aku masak asam pedas kat KL..Slalu buat kat kampung, ada orang tukang tengok..hehe....

Ni la rupa bentuk Kailan Ikan Masin aku





Ni la rupa bentuk Asam Pedas Ikan Sela aku..huhu..





Bila dah siap masak aku teringat Uncle pun nak suh aku masak asam pedas untuk dia aritu sebelum dia gi Bandung, tapi sebab barang n ikan xde mas atu, aku suh dia hold dulu niat dia tu sampai dia balik dari Bandung nanti...Ya Allah, berilah aku kesempatan tu..

--SELAMAT BERCUTI KE BANDUNG--

Huhu...Semalam sebelum hantar uncle ke KL Sentral, kitorang lunch dulu kat Rak Thai Restaurant Kat Amcorp Mall PJ..Sepatutnya aku puasa hari tu, tapi kesian kan uncle, maka berbuka la aku pada lewat tengahari itu....Uncle bagi aku present lagi...Kali ni rahsia..haha...Ada lagi present tu kat dalam kereta, aku x keluarkan lagi...Rasa kali ni macam lain je Uncle nak gi ke Bandung..Uncle pergi bawa wife n anak dia 2 orang..Lepas amek wife n anak2 dia kat Putra n hantar kat KL Sentral, uncle bawa aku gi station komuter angkasapuri..Sepatutnya aku dah boleh balik sendiri dari KL Sentral tu bawa kereta Uncle, tapi, Uncle bawa kereta sampai depan Angkasapuri dengan alasan boleh borak dengan aku lama sikit..huhu..Ya Allah...Selamatkanla perjalanan Uncle sekeluarga pergi dan balik...Flight Uncle pukul 6 petang..Pukul 7.15 Uncle call aku..Selalunya bila Uncle outstation, x pernah dia call even sms pun...Tapi petang tu dia call call aku waktu dia dah sampai kat Bandung..Just nak remind aku pasal 1 proposal tu...Pelikkan..Pagi tadi plak, Uncle mesej kat aku, tanya ada pape x yang aku nak pesan..Sangat pelik pada aku la...Sebelum2 ni, x pernah Uncle macam ni..Ntahla..Perasaan aku je kot...

Wednesday, June 24, 2009

--HAPPY BIRTHDAY TO ME--

Genap sudah umur ku 23 tahun harini...Terima kasih Allah..Melanjutkan usia ku..Cuma satu yang ku pinta, perkenankanla permintaan ku, supaya aku tidak mensia-siakan usia yang ada ni...

Terima kasih pada mereka yang wish my birthday :

Kak Maizura - Deborah - Abg Dave - Wani Syaz - My Lovely Sister,Aryani - Irah - Uncle - Baie - My Lovely Mom - Wee Na - Azeera - Kak Shima - Frank - Zul - Suzi - Kak Wan - Abg MHZB - Saif - Ting - Kak Farhana - Rina - Kak Mas - Sue - Syafiq Amirul

Yang lain....????Lupe kot....=(

Birthday girl harini busy sangat..Seawal pagi dah kena kluar macam orang lain gi keje..Uncle amek aku kul 8.. Tugas aku harini, print out 1st skrip aku -CELUPAR-
Ni la hasilnya...


Seharian aku kat umah uncle print 2 set skrip ni..Front page tu pun aku buat last minit..Takde idea..Tu je la yang jadi..Thanks to Zeera tolong aku cari sumber untuk dapatkan gambar nak letak kat front page tu..

Harini juga, cerita yang shooting kat hotel Pontian waktu aku praktikal dulu pun keluar...Kat TV2 kul 1.30..Setiap weekdays rasanya..Nak tengok aku take part dalam cerita tu, tengokla..Antara episod 8 hingga episod 13..Hehe...

Sibuk buat kerja,sampai lupa nak makan..Malamnye aku kluar dengan uncle..Jalan2 cari makan..Alamak, kedai makan tu memang spoil kan mood aku dengan uncle aku la..Uncle cari sup style selatan la, tapi dia buat style Thai..Ok la xpe, so uncle order la mee mamak, aku order kuew tiaw goreng pedas..Huh..Sekali dtg makanan kitorang, uncle terus xde selera...Aku pun x smapai hati tengok mee goreng mamak uncle tu..Uncle makan sesuap je, terus tolak pinggan ke tepi...Kitorang habiskan air, terus bla dari situ..Sedih je...Mood uncle pun dah x ok, uncle pun terus anta aku balik umah...Sabar je la....


Wajahku di usia 23 tahun =)

Tuesday, June 23, 2009

--SELAMAT HARI BAPA : 21 JUN 2009--

AKU MERINDUI SAAT INI



video

YOU RAISED ME UP
MENGINGATKAN AKU PADA AYAH DAN SAHABAT2KU

Hari bapa disambut pada hari ahad minggu ketiga pada setiap tahun..Tahun ni jatuh pada 21 Jun 2009..Di kesempatan ni,aku nak ucapkan Selamat Hari Bapa kepada arwah ayah ku..Segala pengorbanan dan kasih sayang mu takkan ku lupa kan...Hampir 2 tahun sudah ayah meninggalkan aku..Hingga kini masih terasa seperti ayah pergi keluar bekerja dan akan kembali setelah tugas ayah selesai..Entah bila dapat bersua kembali..Tapi itu semua hanyalah angan2 palsu buat diri ku..Ayah takkan kembali lagi kerna ayah dah pergi ke alam yang kekal abadi selamanya...Lagu ni mengingatkan aku pada ayah dan juga pada sahabat2ku yang banyak menaikkan semangat aku ketika diri aku 'down' saat kehilangan ayah tercinta..


Ayah pergi buat selamanya pada 11 Ogos 2007 = 27 rejab..Esok 1 rejab sudah..Sekejap je rasanya masa berlalu..Tiada kata yang dapat menggambarkan betapa aku amat merasai kehilangan mu ayah... Ayah tiada di sisi di saat aku menerima segulung ijazah ku..Sedangkan ayah pernah berjanji akan bersamaku tika saat yang dinantikan itu tiba..Dan aku akan merasa ketiadaan mu skali lagi seandainya aku bertemu dengan jodoh ku..Ayah takde untuk mewalikan aku..Sedangkan,akak2 ayah yang walikan mereka..Kenapa ayah tak berpeluang nak mewalikan aku plak..


Al-Fatihah buat AYAH...


Masih terasa hangatnya sentuhan terakhir...

Tangan yang kupicit itu tangan yang terikat di birai katil lesu...

Tangan yang semangatnya telah dipanggil terlebih dahulu...

Tangan ayahku..

Aku berteleku penuh bersalah...

Dadaku penuh resah...

Mathuratku beralun gundah...

Apakah gerak rasa yang memberatkan hati benar kan terjadi?

Kini terngiang jelas di telingaku..

Aku yang paling benar dia sayang..

Dan menderulah air mataku...

Bila menyedari pemergian kasih hatiku itu..

Dalam balutan kain batik jawa yang berbalam-balam..

Sekujur tubuh ayah kaku…

Jari pucat biru...

Kaki kuning sejuk menyerbu...

Dan dadaku sewaktu itu diasak-asak keras ...

Tangisan hatiku menjadi deras...

Ku pejam mata dan berkata..

Allah…! Ayahku….

Masih basah ingatan ini di pagi sementara menunggu jenazah dimandikan..

Aku berteleku terus mengalunkan ayat Quran...

Berjurus-jurus yasin kuhadiahkan...

Serta air mata cuba kutahan…

Pilu jiwa Tuhan saja yang bisa mengertikan...

Perlahan ku menyusup di kepala ayah..

Sambil kutiup ayat yang kubaca...

Aduhai ayahku sayang..

Betapa seluruh amalmu akan ditimbang...

Tanggungjawabku menambah pahala dari belakang..

Sebagai tanda kasih dan sayang..

Dan masih lagi hangat di kotak akalku...

Ayah kulihat dibalut 7 lapis kain kafan...

Serta dipakai baju tanpa tepi..

Ayah disolek dan diwangikan...

Kami sekeluarga cium sebelum mukanya ditutupkan..

Itulah terakhir wajahnya kami rakam di ingatan…

Jelas padaku..

Jelas sungguh semua itu..

4 takbir tanpa rukuk dan sujud menyaksikan ayah meninggalkan dunia fana…

Satu salam bersama imam cukup membuatkan kami semua terpana…

Berakhirlah perjuangan seorang ayah…

Moga dijauhkan seksa..

Moga kubur lapang dan terang dari gelita..

Moga bertemu semula sekeluarga di akhirat sana…

Al-FATIHAH

“Moga roh mu dicucuri rahmat, seksa mu dikurangkan, kubur mu dilapangkan dan diterangkan serta dosa mu diampunkan“